Düğün, nişan ve sünnet düğünü gibi programlarda parlayıcı ve patlayıcı nitelik taşıyan havai fişek ve işaret fişeği maddelerin genellikle uzman olmayan yetkisiz kişiler tarafından kullanıldığı, bu durumun can ve mal güvenliğini tehdit ederek halk içinde tedirginliğe yol açtığı tespit edilmiştir.
Can ve mal güvenliğini korumak, huzur ve sükûneti sağlamak amacıyla şenlik ve işaret fişeklerinin satışı, nakli ve kullanımında aşağıdaki usul ve esaslara göre hareket edilmesi uygun bulunmuştur.
1- Beş kilograma kadar şenlik ve işaret fişekleri ile oyun ve eğlence aracı olan patlayıcı maddelerin, piroteknik madde üreticileri ile 1. grup perakende av bayileri ve 2. veya 3. grup piroteknik madde satış izni bulunan iş yerlerinde satılması, bunların dışında kalan bakkal, market, tuhafiye, pastane, hırdavatçı, kırtasiye, oyuncakçı gibi işyerlerinde şenlik ve işaret fişekleri ile oyun ve eğlence aracı olan patlayıcı maddelerin satışının Valilik Makamınca yasaklandığından Kolluk Kuvvetlerince piroteknik malzeme satan yerlerin denetimleri sağlanacaktır.
2- Oyun ve eğlence aracı olan patlayıcı maddelerin 15 yaşından küçüklere; şenlik ve işaret fişeklerinin ise 18 yaşından küçüklere satışı yapılmamasına izin verilmeyecektir.
3- Şenlik ve işaret fişeklerini kullanmak isteyenlerin Patlayıcı Maddeler Tüzüğü’nün 117 nci maddesine göre mülki idare amirliğinden izin alacak, mülki idare amirliği tarafından izni olmayan kişilere şenlik ve işaret fişeklerinin kullanımına işyeri ve mekan sahipleri tarafından izin verilmeyecektir.
4- Ormanlık alanlar, mahalle merkezleri, tarımsal alanlar, askeri alanlar, parklar, semt pazarları, kamu kurum ve kuruluşları, hastaneler ve eğitim kurumlarının yakınında, oyun ve eğlence aracı olan patlayıcı maddeler ile şenlik ve işaret fişekleri kullanılmasına izin verilmeyecektir.
5-İlçe Jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgesinde, sadece yerleşimin toplu olduğu Akçalı Mahallesinde Jandarma Komutanlığınca görevlendirilecek ekiplerce atış yapılacak alanın araştırılması neticesinde uygun görülen yerler için havai fişek atımına izin verilecektir.
6- İlçe Emniyet Müdürlüğü sorumluluk bölgesinde, İlçe Emniyet Müdürlüğünce görevlendirilecek ekiplerce atış yapılacak alanın araştırılması neticesinde uygun görülen yerler için havai fişek atımına izin verilecektir.
7- Rüzgarlı havalarda havai fişek atımına kesinlikle izin verilmeyecektir.
8- Havai fişek atımı talebinde bulunanların dilekçeleri Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürlüğünün havalesine müteakip bölgesine göre İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Jandarma Komutanlığına gönderilecek; kolluk kuvvetlerince görevlendirilecek personelin atış yapılacak alanda yapacağı uygunluk araştırması neticesinde Mülki İdare Amiri adına İlçe Emniyet Müdürü ve İlçe Jandarma Komutanınca Havai Fişek atımına izin verilecektir.
9 Havai Fişek kullanılması ve alınacak tedbirlere ilişkin İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünün 2013/13 nolu Patlayıcı Maddeler Birleştirilmiş Genelgesine uygun hareket edilmesi sağlanacaktır.
10- Yukarıda belirtilen hususlara aykırı hareket edenler hakkında, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11 inci maddesinin (C) bendi ve 66 ncı maddesi ile 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32 nci maddesine göre işlem yapılacaktır.
11- Alınan kararlar Kolluk Kuvvetlerince sorumluluk sahalarında bulunan işletmelere ve Mahalle Muhtarlarına tebliğ edilecektir.
Kamuoyuna Duyurulur